Categories
Refleksioner

Har du talt med dit format i dag?

Kommunikation i digitale medier handler ikke bare om, hvad du vil sige – men i meget høj grad også om hvordan. Få historien om en telefonsamtale, der gik helt galt – og få gode råd til at få styr på formerne i din digitale kommunikation

Kommunikation i digitale medier handler ikke bare om, hvad du siger – men i meget høj grad også om, hvordan du gør det. Få historien om en telefonsamtale, der gik helt galt – og få gode råd til at få styr på formerne i din digitale kommunikation

I starten af december 2011 sidder den amerikanske skuespiller Charlie Sheen på en restaurant. Da han ser Justin Bieber ved et bord i nærheden, sender han ham en Twitter-besked, hvor han opfordrer ham til at ringe.

Charlie Sheen glemmer imidlertid bogstavet ”D” i beskeden, der på Twitter indikerer, at en besked sendes til én bestemt. Dermed bliver indholdet af beskeden tilgængelig for skuespillerens 5,5 millioner fans – der pludselig har hans telefonnummer.

Inden for få minutter modtager Charlie Sheen 1.800 sms’er og opkald. Kort tid efter bryder hans telefon sammen – uden at han har fået kontakt med Justin Bieber, i øvrigt.

 

Teknologien er blevet langt mere kraftfuld

Historien er et billede på, hvordan kommunikation i dag foregår i et snævert samspil mellem individer og teknologi – med vidtrækkende konsekvenser.

På en temmelig omvendt måde er der paralleller til en oplevelse, jeg selv havde, som barn: Da jeg skulle ringe til en klassekammerat, slog jeg navn og nummer op i klasselisten. Uheldigvis kom jeg ved en fejl til at kigge i den forkerte kolonne på listen, og ringede derfor cifrene i min vens fødselsdato – i stedet for hans telefonnummer.

I mit tilfælde betød fejlen, at jeg fik fat i en slagter i Herlev. Havde datidens teknologi haft den styrke, som eksempelvis Twitter har i dag, havde resultatet nærmere været, at halvdelen af landets husstande havde modtaget et telegram med opfordring til at komme over at lege.

Så på det helt konkrete plan handler Charlie Sheen’s fejl om, hvordan teknologien har betydet en markant styrkelse af individets mulighed for sende et budskab – uagtet om det er planlagt.

 

Når formatet vinder over indholdet

I et større perspektiv handler historien om den skæbnesvangre Twitter-besked imidlertid også om, at digital kommunikation formaterer vores dialog på nye måder.

I 1980 skrev forfatterne Lakoff & Johnson bogen ”Metaphors We Live By”, der undersøgte, hvordan vi helt grundlæggende forstår og taler om verden gennem sproglige billeder: Når vi fx siger, at ”tid er penge”, afspejler og påvirker det hele vores måde at forstå både tid, arbejdsløn – og værdi som sådan.

I dag kunne man måske i lige så høj grad tale om ”Formats We Live By”, hvor e-mail, sms, Facebook, Twitter og blogs er med til – udelukkende via deres format – at påvirke den måde, vi henvender os til hinanden.

Twitter er et af de mere ekstreme eksempler på, at formatet dikterer, hvad og hvordan vi kommunikerer – bl.a. fordi maskinsprog (koder, forkortelser, internet-adresser etc.) blandes ind i selve den tekst, der formidles. Vel at mærke på samme begrænsede antal karakterer som en sms.

Og e-mail er så integreret et værktøj i mange menneskers arbejds- og privatliv, at vi ikke længere tænker over, hvordan formatet i sig selv er en del af kommunikationen. Fx betød ”cc-feltet” at medarbejdere på alle niveauer pludselig fik adgang til skrivemaskinens gennemslagskopi – og en form for indirekte kommunikation, der har haft afgørende indflydelse på arbejdskulturen i mange store organisationer.

Og med Facebook har vi for alvor oplevet, hvilken kraft formen kan have i sig selv. Det er vel de færreste, der for få år siden havde troet, at de skulle inkludere multinationale virksomheder i deres vennekreds. Eller som før har været tvunget til at vurdere, hvorvidt alvorlige beskeders indhold strengt taget kvalificerer sig til noget, man ”Synes godt om”. Og så var der jo også engang, hvor det at skrive på en væg faktisk blev anset for hærværk:

 

Tre gode råd til din digitale kommunikation

Her er tre konkrete teknikker til at undgå at formen ender med at få forrang over dit indhold.

 

1. Tænk mål – så middel

Vi taler her om A’et i kommunikationens ABC: Beslut først dit budskab, dernæst dit medie. Charlie Sheen kunne med fordel have rejst sig og afleveret et visitkort eller en håndskrevet seddel dén dag på restauranten. Meget havde været vundet – og han havde i hvert fald både haft større sandsynlighed for at opnå kontakt og at undgå at skulle have ny telefon.

Men med så let adgang til kraftfulde, digitale værktøjer glemmer vi ofte at stoppe op og virkelig gennemtænke hvilken kanal er bedst. Mere omtanke af dén type vil uvægerligt gøre, at vi fastholder kontrollen med digital kommunikation – frem for at blive ofre for dens luner.

Så lad være at sende den e-mail. Gå en etage ned og tal med vedkommende i stedet. Og ja: Originalitet og klarhed i dine budskaber er stadig det bedste udgangspunkt for at lykkes på de fleste sociale medier.

 

2. Lug ud

En effektiv måde at blive herre over digital kommunikation er ved at være ekstremt fokuseret. Der er en hårfin grænse mellem at være “til stede på alle medier” og “rablende rundforvirret”. De bedste kommunikatører er ofte dem, der forfiner deres even til at beherske en særlig form.

Overvej hvad du eller din virksomhed i virkeligheden gerne vil: Brande virksomheden? Øge kendskabsgraden? Styrke salget? Forbedre jeres kundeservice? Øge kundeloyaliteten? Det er dét der bestemmer, om I skal være det store hit på Vimeo, det næste kampagnefænomen på Facebook – eller om I skal drive en blog.

Så luk den side på Pinterest, som din virksomhed lige har oprettet. I kan altid lave en ny, hvis I virkelig får brug for den.

 

3. Gør det til en videnskab

Når form betyder så meget, kan man også begynde at fordybe sig i de helt optimale teknikker til at udnytte mediet – uanset indhold. Hvad er det bedste tidspunkt at skrive på? Hvor mange bogstaver må en besked maksimalt være? Hvor stort skal billedet være?

Her finder du eksempelvis en kort liste med 36 ting du skal gøre, hvis du vil have succes med formen på din Facebook-kommunikation. Med Googles hjælp finder du let guides der kan hjælpe dig på alle andre tænkelige platforme.

Undervejs i processen er det dog en god ide at stoppe op og vurdere, hvem der er hunden, hvem der er er halen, og hvor mange af jer, der logrer.

 

Måske har du selv ideer til, hvordan man kan arbejde endnu mere bevidst med at undgå, at formen kommer til at overskygge indholdet? Så hører jeg gerne fra dig. Og husk – du bestemmer selv helt hvordan.